Kayıtlarda Olup Fiilen İşletmede Bulunmayan Ticari Mallar Sorunsalı

Paylaş

Ticari mallar hesabının şişmesi, işletme kayıtlarında olup da işletmede bulunmayan malların bulunması pek çok işletmede karşılaşılan sorunların başında gelmektedir. Bu tür durumların tespiti ve tartışılması makalemizin konusunu oluşturacaktır.

Ticari Mallar Hesabı Niye Şişer:

Genellikle orta ölçekli alım ve satım yapan firmalar, belgeli olarak aldıkları ticari malları, belgesiz olarak sattıkları hallerde satış belgesi düzenlememekte buna mukabil bu mallar fiktif olarak görünmekte ve bu sebepten ticari mallar hesabının borç kalanı yüksek tutarlara çıkmaktadır.

Belgesiz satış yapılması sebebiyle satılan malların bedelleri firmaya gayri resmi olarak girmektedir. Gayri resmi olarak giren bu bedeller için bilanço makyajı yapılmakta ağırlıklı olarak Ortaklara Borçlar Hesabı kullanıldığı görülmektedir.

Bu malların bedelleri genellikle nakit olarak alınıp işletmenin banka hesaplarına aktarılıp yeni mal alımında kullanıldığından dolayı Ortaklara Borçlar Hesabı da yüksek tutarlarda alacak bakiyesi vermektedir. Genellikle bu bakiye tutarı için borç senetleri tanzim edilir veya bu tutarlar sermayeye ilave edilerek sermaye tutarı artırılır.

Çıkışı Yapılmayan Malları Tespit Etmek Neden Önemli:

Fiili stok sayımı neticesinde yapılacak bir kaydi envanter çalışması neticesinde yukarıdaki bölümde bahsettiğimiz işletme defter kayıtlarında olup ancak fiilen işletmede bulunmayan malların tespit edilmesi halinde firmalar cezai yaptırımlar ile karşılaşabilecektir Vergi incelemelerinde bu tür belgesiz satışlar için vergi aslı ve cezası kesilmektedir.

Ayrıca vergi idaresi yapmış olduğu risk analizlerinde stok miktarları yüksek olan firmaları riskli mükellefler kategorisinde değerlendirerek incelemeye sevk ettiği bilinmektedir. Bu tür durumların varlığı inceleme esnasında yaptırımlar ile karşılaşmanın yanında incelemeye girme gerekçesi olacağı hususu da göz önünde bulundurulmalıdır.

About the author

Yeminli Mali Müşavir
× Canlı Destek