Paylaş

Sahte Fatura Nedir?

– Halk arasında naylon fatura olarak da bilinen Sahte Belge ve Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge 213 sayılı Vergi Usul Kanununda açıklanmıştır.

– Sahte belge, VUK 359. Maddede “Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge, sahte belgedir.” şeklinde tanımlanmaktadır.

– Muhteviyatı (içeriği) İtibariyle Yanıltıcı Belge ise aynı maddede “Gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belge, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir.” şeklinde yer almaktadır.

Sahte Fatura Nasıl Anlaşılır?

– İnternet aracılığıyla faturadaki firmanın gerçekte var olup olmadığı veya böyle bir faaliyetinin olup olmadığı kontrol edilmelidir.

– Size verilen faturada mal/hizmet teslim eden firmadan ayrı başka bir firmanın adının yazılı olmadığından emin olunmalıdır.

– Telefon ve adres bilgilerinin doğruluğu kontrol edilmelidir.

– Faturadaki matbaa basım tarihinin, düzenlenme tarihinden sonra olmadığına dikkat edilmelidir.

Sahte faturadan korunmak için;

– Ödemelerinizi banka veya çek yoluyla satıcının hesabına yapın.
– Malın nakliyesini, sevk irsaliyesi veya taşıma irsaliyesi ile tevsik edin.
– Güvendiğiniz ve tanıdığınız firmalarla alışveriş yapmaya özen gösterin.
– Piyasada emsallerine nazaran uygun fiyatlı mal/hizmet alımlarında seçici olun.
– Muhasebe departmanında çalışan personelinizi iyi seçin. Güvendiğiniz kişiyi yönetici olarak atayın.

SAHTE  FATURA CEZASI

VUK 359. maddesi:

– Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar,

Hakkında on sekiz aydan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Varlığı noter  tasdik  kayıtları  veya  sair  suretlerle  sabit  olduğu  halde,  inceleme sırasında  vergi incelemesine  yetkili  kimselere  defter  ve  belgelerin ibraz edilmemesi, bu fıkra hükmünün uygulanmasında gizleme olarak kabul edilir. Gerçek  bir muamele  veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belge ise, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir.

–   Vergi kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti  bulunan  defter,  kayıt  ve  belgeleri  yok  edenler  veya  defter sahifelerini  yok  ederek yerine  başka yapraklar  koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge, sahte belgedir.

öngörülmüştür.

Sahte Belge
www.vergidavalari.com

Leave a Reply

× Canlı Destek