Paylaş

Vergi Dava Dilekçesi yazılırken birtakım hususlara dikkat etmek gerekir.  İdari yargılamada verilecek olan kararlar talebe bağlıdır, idari hakim talebe bağlı olarak karar verir.

Tarafların idari dava dilekçesinde ileri sürmüş oldukları savunmalar, talepler idari mahkeme tarafından verilecek olan kararın en önemli dayanağını oluşturur.  İdari dava dilekçelerinin kanunda gösterilen şekil kurallarına uygun olması, gerekli olan bütün hususları eksiksiz olarak içermesi bu nedenle büyük önem taşır.

İdari Dava Dilekçesinde Gösterilmesi Gereken Hususlar

– Tarafların ve varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları veya unvanları ve adresleri ile gerçek kişilere ait Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası.  Davanın konu ve sebepleri ile dayandığı deliller.     Davanın dayandığı kanıtlar. – Davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihi.   Vergi, resim, harç, benzeri mali yükümler ve bunları zam ve cezalarına ilişkin davalarla tam yargı davalarında uyuşmazlık konusu miktar. Vergi davalarında, davanın ilgili bulunduğu verginin veya vergi cezasının nevi ve yılı tebliğ edilen ihbarnamenin tarihi ve numarası ve varsa mükellef hesap numarası (2577 S.Y. md.3) bulunmalıdır.

İdari dava dilekçesi bilgisayar, daktilo veya okunaklı el yazısı ile yazılabilir. Önemli olan dilekçede belirtilmek istenen hususların anlaşılır bir şekilde belirtiliyor olmasıdır.

– Ayrıca, dava konusu belgelerin aslı veya örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olarak dilekçeye eklenmesine dikkat edilmelidir.

– İdari yargılama yöntemi, kural olarak yazılı olur ve inceleme evrak üzerinde yapılır. İdari davanın görülebilmesi için dilekçe ile açılması gerekmektedir. Sözlü olarak dava açılamaz.

– İdari dava dilekçesi, İdare ve Vergi Mahkemesi Başkanlıklarına veya Danıştay başkanlığına hitaben yazılmalıdır. Dava dilekçesinde açılmak istenen idari davanın ayrıntıları belirtilmeli ve dilekçede eksik husus bırakılmamasına özen gösterilmelidir. Dava dilekçesinde eksiklik bulunması halinde davanın reddine karar verilecektir.

– Bölge idare mahkemeleri hiçbir davaya ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakamaz, bu nedenle bölge idare mahkemelerine hitaben yazılmış olan dilekçe ile dava açılamaz.

– Vergi davalarında her yıla ilişkin ayrı dilekçe yazılması gerekmektedir.

– Her vergi türüne ilişkin olarak ayrı vergi dava dilekçesi düzenlenmesi gerekmektedir. Örneğin KDV’ye ayrı Kurumlar Vergisine ayrı dilekçe verilir.

İdari Dava Dilekçesi Başka Şehir veya Ülkede Gönderilebilir mi?

İdari dava dilekçesi bir başka şehir veya ülkeden de gönderilebilir. Bunun için bir başka idari mahkeme veya konsolosluk aracılığıyla “yetkili idari yargı merciine gönderilmek üzere” idari mahkeme veya konsolosluğa hitaben yazılan dilekçe ile gönderilebilir. Bulunduğunuz ilde idare mahkemesinin bulunmaması halinde Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığıyla da dilekçeyi ilgili idare mahkemesine gönderebilirsiniz. Örneğin “Bursa İdare Mahkemesi Başkanlığına gönderilmek üzere İnegöl Asliye Hukuk Mahkemesine” gibi.

– İdari yargılamada verilecek olan kararlar talebe bağlıdır, idari hakim vergi dava dilekçesine bağlı olarak karar verir.vergi dava dilekcesi

Leave a Reply

× Canlı Destek