Paylaş

Uzman Mütalaası Raporu Nedir

Vergi idaresi sizi vergi kaçakçısı ilan edip hakkınızda Kaçakçılık Suçu Raporu düzenleyip sizi Cumhuriyet savcılığına verebilir. Vergi kaçakçılığı ile yargılanıyorsanız mahkeme sonuçlanmadan önce bir Yeminli Mali Müşavirce  düzenlenen  Uzman Mütalaası Raporu alıp mahkemeye sunabilirsiniz.

Mahkemeler maalesef bilirkişi olarak vergi inceleme yetkisi olmayan, olayın esasını anlamakta yetersiz kişileri görevlendirebilmekte ve bu kişiler de olayın vahametini ve özünü anlamaktan uzakta kalabilirler.

Gerek müfettişlik, gerek savcılık gerekse de kovuşturma evresinde eksik araştırma, incelemeler yapılmış olacağı gibi mükellefin haklarından ve teknik donanım konusunda zafiyetler bulunabilmektedir.

Bu aşamada mağdur, mesleki yeterliliğe sahip bir Yeminli Mali Müşavire başvurup YEMİNLİ MALİ  MÜŞAVİRLİK  ÖZEL  AMAÇLI  TASDİK  RAPORU ( Uzman Mütalaası Raporu)  düzenlettirip mahkemeye sunabilirsiniz .

Uzman mütalaası ile bilirkişilik arasındaki fark nedir?

Bilirkişilik, çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde oy ve görüşünü sözlü veya yazılı olarak vermesi için başvurulan gerçek veya özel hukuk tüzel kişisini ifade etmektedir. Uzman mütalaası ise, tarafların dava konusu ile ilgili olarak, uzmanından bilimsel değerlendirme almasıdır.

Bilirkişiyi mahkemeler seçmektedir. Bilirkişileri görevlendirilmesinde yargı çevreleri içinde yer aldıkları bölge adliye mahkemeleri adli yargı adalet komisyonları tarafından her yıl düzenlenecek bilirkişi listelerinin gözetilmesi esası Hukuk Muhakemeleri Kanununun 268. maddesinde hüküm altına alınmıştır.  Uzman mütalaasında ise mağdur kişi kendi uzmanını seçebilmektedir.

Uzman mütalaasının dayanağı nedir?

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 67. maddesi ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun (HMK) 293. maddesinde yer alan uzmanından bilimsel mütalaa alınabilmesi olanağıdır.

Uzman görüşüne ne zaman başvurulur?

Taraflar, genellikle uzman görüşü alma yoluna adli makamlar tarafından alınan bilirkişi raporunun iddia ettikleri ya da savundukları hususu desteklememesi durumunda gitmektedirler.

FAYDALARI:

Uzman kişinin davalardaki en önemli rolü, dosya içeriğinde yer alan ve teknik açıdan kafa karıştıran bilgilerin kişinin uzmanlığı, bilgisi ve tecrübesi sonucunda harmanlayarak, ortaya çıkan kanaatini hakimin anlayacağı sade bir dille ifade eden rapor haline getirmesidir . (Uzman mütalaası)

Taraf kim olursa olsun (sanık ya da müdafi) bilirkişinin asli görevi dosya içeriğinde yer alan en ufak bir belgeyi dahi göz önünde bulundurarak tarafsız bir şekilde bilimsel bir rapor yazmak ve bu doğrultuda görüş bildirmektir.

Vergi suçu uzman mütalaası raporu

Leave a Reply

× Canlı Destek